Υπάρχει λόγος που αναβάλλεις.
Το πρώτο βήμα για την επίλυση ενός προβλήματος είναι να κατανοήσουμε τι το προκαλεί.
Ένας λόγος για τον οποίο αναβάλλουμε είναι επειδή τα αρνητικά μας συναισθήματα υπερτερούν των θετικών μας συναισθημάτων που σχετίζονται με την εργασία.
Όταν θεωρούμε μια εργασία ως δυσάρεστη, σκληρή και που προκαλεί άγχος και δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα αρνητικά μας συναισθήματα που σχετίζονται με αυτήν, θα αναζητήσουμε μια γρήγορη διόρθωση της διάθεσης. Η αλόγιστη περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνήθως βοηθά.
Δίνουμε προτεραιότητα στις άμεσες συναισθηματικές μας ανάγκες έναντι των μακροπρόθεσμων στόχων μας. Έχουμε γενετική προδιάθεση να αναβάλλουμε πράγματα που δεν είναι επείγοντα.
Επομένως, πρέπει να αλλάξουμε τη συναισθηματική μας κατάσταση προς μια συγκεκριμένη εργασία που μας κάνει να χρονοτριβούμε.
Ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις.
Πώς λοιπόν μετατοπίζουμε τον εαυτό μας από τα αρνητικά συναισθήματα στα θετικά;
Υπάρχουν 3 τρόποι που μπορούμε να το κάνουμε.
#1 Σκεφτείτε τους άλλους ανθρώπους
Μερικές φορές αισθανόμαστε παράλυση για να ενεργήσουμε λόγω των φόβων μας για το τι μπορεί να πάει στραβά στο μέλλον.
Για παράδειγμα, μπορεί να φοβάστε ότι κανείς δεν θα διαβάσει τα άρθρα σας. Λοιπόν, γιατί να ασχοληθείτε και να καταβάλετε τόση προσπάθεια για να τα γράψετε τώρα;
Για να σταματήσετε να καθυστερείτε θα πρέπει να προσπαθήσετε να ζήσετε μια μέρα τη φορά.
Εστιάστε στο παρόν.
Και αν σκοπεύετε να σκεφτείτε το μέλλον, τότε τουλάχιστον προσπαθήστε να προσδώσετε θετικά συναισθήματα σε αυτό.
Σταμάτα να σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου και σκέψου τους άλλους ανθρώπους.
Σκεφτείτε τα καλά πράγματα που μπορείτε να τους φέρετε.
Σκεφτείτε πόσα άτομα μπορείτε να βοηθήσετε.
Ίσως μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή κάποιου.
Για παράδειγμα, δουλεύοντας σκληρά τώρα, θα κερδίσετε περισσότερα χρήματα στο μέλλον και με αυτά τα χρήματα θα μπορείτε να βοηθήσετε τους ηλικιωμένους γονείς σας.
#2 Καταγράψτε τα αρνητικά σας συναισθήματα
Αυτή η συμβουλή προέρχεται από τον Francesco Cirillo, τον συγγραφέα της τεχνικής Pomodoro. Συνιστά να χρησιμοποιήσετε ένα φύλλο εξαπάτησης απόσπασης της προσοχής.
Βάλτε ένα φύλλο χαρτί και ένα στυλό δίπλα σας, όταν είστε έτοιμοι να εργαστείτε. Κάθε φορά που έχετε αρνητικές σκέψεις ή συναισθήματα και παραλύετε από αναβλητικότητα, συλλέξτε αυτές τις σκέψεις και γράψτε τις.
Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να ξεφορτώσετε αυτές τις σκέψεις από το μυαλό σας, ώστε να μην τις σκέφτεστε συνεχώς κάθε 30 δευτερόλεπτα.
Είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να αποκτήσετε μια εικόνα για τους τύπους αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων που βιώνετε κατά τη διάρκεια της εργασίας σας.
#3 Αγκαλιάστε την πλήξη
Ένα από τα αρνητικά συναισθήματα που οδηγεί στην αναβλητικότητα είναι η πλήξη. Κατά τη διάρκεια αυτής της ψηφιακής εποχής γίναμε όλοι ειδικοί στο να ξεφεύγουμε από την πλήξη, λόγω του πόσο γρήγορα και εύκολα μπορούμε να χτυπήσουμε ντοπαμίνη.
Όταν βαριέστε ενώ εκτελείτε μια εργασία, αμέσως πιάνετε το τηλέφωνό σας για πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Υπάρχει λύση σε αυτό: αγκαλιάστε το αίσθημα της πλήξης. Όσο πιο άνετα νιώθετε να μην κάνετε τίποτα, όπως να κάθεστε με τις σκέψεις σας και να ανακτήσετε τον έλεγχο της προσοχής σας, τόσο καλύτερα θα αποτρέψετε την πλήξη από το να προκαλεί αναβλητικότητα.
Όταν βαριέστε, μην κοιτάτε το τηλέφωνό σας, απλά καθίστε σιωπηλοί, κοιτάξτε τον τοίχο. Με την πάροδο του χρόνου το μυαλό σας θα συνηθίσει να κάνει βαρετά πράγματα και με την πάροδο του χρόνου θα χρονοτριβείτε λιγότερο στις πλευρικές φασαρίες ή τις σπουδές σας.
Εν κατακλείδι
Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να νικήσετε την αναβλητικότητα, συζητήσαμε μόνο 3 από αυτούς.
Πρώτον, όταν αισθάνεστε παράλυτοι λόγω αναβλητικότητας, σκεφτείτε τους άλλους ανθρώπους και πώς η δουλειά σας μπορεί να τους βοηθήσει.
Δεύτερον, όταν έχετε αρνητικά συναισθήματα, ενώ κάνετε κάποιες εργασίες, γράψτε τα. Βοηθά να καθαρίσετε το κεφάλι σας.
Τρίτον, μάθετε πώς να βαριέστε. Πολλές από τις εργασίες που θα κάνετε θα είναι βαρετές. Πρέπει να μάθετε πώς να νιώθετε άνετα κάνοντας βαρετά πράγματα.