5 Συμβουλές για να μαθαίνετε ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ

Όποιος σταματά να μαθαίνει είναι γέρος, είτε στα είκοσι ή στα ογδόντα. Όποιος συνεχίζει να μαθαίνει παραμένει νέο

Henry Ford

Το να μάθεις πώς να μαθαίνεις είναι μια πολύ σημαντική δεξιότητα που πρέπει να αποκτήσεις.

Μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή σας.

Ωστόσο, κατά κάποιο τρόπο κανείς δεν το διδάσκει στα σχολεία.

Οι περισσότεροι από εσάς χρησιμοποιείτε την αποστήθιση, αλλά με αυτόν τον τρόπο απομνημονεύετε πράγματα μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα και μακροπρόθεσμα δεν θυμάστε τίποτα που έχετε μελετήσει στο παρελθόν.

Εάν γνωρίζετε πώς λειτουργεί η διαδικασία μάθησης, μπορείτε να μελετήσετε πιο αποτελεσματικά και να θυμάστε αυτά που έχετε μάθει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μελετάμε συνεχώς νέα πράγματα και μαθαίνοντας οτιδήποτε πιο γρήγορα μπορεί να σας προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο.


Συμβουλή #1 Προετοιμαστείτε

Αποτυγχάνοντας να προετοιμαστείτε, προετοιμάζεστε να αποτύχετε

Βενιαμίν Φραγκλίνος

Προετοιμαστείτε για τη μαθησιακή διαδικασία. Θα πρέπει να αφιερώσετε έναν αξιοπρεπή χρόνο για να ανακαλύψετε τη μετα-μάθηση πίσω από αυτό που πραγματικά πρόκειται να μάθετε.

Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε μαθησιακό έργο, απαντήστε σε αυτές τις ερωτήσεις:

ΓΙΑΤΙ– Γιατί θέλω να μάθω αυτή τη συγκεκριμένη δεξιότητα;

ΤΙ – Ποιες έννοιες και γεγονότα πρέπει να μάθετε;

ΠΩΣ — Πώς θα μάθετε τη δεξιότητα;

Μόλις απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις, κάντε ένα λεπτομερές σχέδιο του μαθησιακού σας ταξιδιού.

Μπορείτε να μάθετε σχεδόν τα πάντα — απλά πρέπει να κάνετε το σωστό σχέδιο και να κάνετε μια προσπάθεια.


Συμβουλή #2 Εστίαση

Εστιάστε μόνο σε ένα πράγμα τη φορά. Το multitasking είναι μύθος. Το να κάνεις δύο πράγματα τη φορά είναι αντιπαραγωγικό και αναποτελεσματικό. Για παράδειγμα, το να βλέπεις τηλεόραση ενώ μαθαίνεις μαθηματικά είναι κακή ιδέα. Οι πληροφορίες απλά δεν θα μείνουν στο μυαλό σας.

Θα πρέπει να είστε πλήρως συγκεντρωμένοι σε αυτό που μαθαίνετε. Με αυτόν τον τρόπο, ο εγκέφαλός σας μαθαίνει πολύ καλύτερα. Εάν δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε κάτι ή δεν έχετε κίνητρο για να ξεκινήσετε, χρησιμοποιήστε τον κανόνα των 5 λεπτών. Πείσε τον εαυτό σου να κάνει κάτι για 5 λεπτά και μετά μπορείς να σταματήσεις. Πιθανότατα, θα συνεχίσετε να κάνετε την εργασία μόλις ξεκινήσετε.

Συμβουλή #3 Εμβάπτιση

Η ιδέα είναι να βυθιστείτε στο περιβάλλον όπου στην πραγματικότητα πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τη δεξιότητα. Στο βιβλίο του, Ultralearning, ο συγγραφέας Scott H. Young περιγράφει το ταξίδι του μαθαίνοντας γλώσσες. Περνούσε κάθε τρεις μήνες σε μια νέα χώρα, όπου μιλούσε μόνο τη μητρική γλώσσα αυτής της χώρας. Δεν χρησιμοποίησε ποτέ αγγλικά ούτε μια φορά και μετά από τρεις μήνες μιλούσε άπταιστα κάθε γλώσσα που προσπαθούσε να μάθει.

Συμβουλή #4 Ενεργή ανάκληση

Η ιδέα είναι ότι μαθαίνετε καλύτερα προσπαθώντας ενεργά να ανακαλέσετε τις πληροφορίες που προσπαθείτε να μάθετε. Δοκιμάστε τις γνώσεις σας κάθε φορά που μαθαίνετε κάτι νέο. Πρέπει να δώσετε στον εγκέφαλό σας την ευκαιρία να δουλέψει, να ανακτήσει τις πληροφορίες. Δοκιμάστε τον εαυτό σας για να θυμάστε αυτό που μαθαίνετε: μία ώρα αργότερα την επόμενη μέρα την επόμενη εβδομάδα τον επόμενο μήνα Με αυτόν τον τρόπο, οι πληροφορίες θα είναι σταθερές στο μυαλό σας. Όταν στριμώχνετε, οι πληροφορίες θα παραμείνουν στη βραχυπρόθεσμη μνήμη σας και εάν χρησιμοποιείτε την ενεργή ανάκληση θα παραμείνουν στη μακροπρόθεσμη μνήμη σας.

Συμβουλή #5 Σχόλια

Λάβετε σχόλια όσο πιο συχνά και όσο πιο γρήγορα γίνεται. Έτσι θα μάθετε πιο γρήγορα, αφού θα σας υποδείξουν τα λάθη που κάνετε. Το να λαμβάνετε σχόλια για τις ενέργειές σας είναι πάντα μια καλή ιδέα, αλλά στην αρχή του μαθησιακού σας ταξιδιού, μπορεί να είναι ένα τεράστιο πλήγμα για το εγώ σας. Εάν μόλις ξεκινάτε, η λήψη αρνητικών σχολίων μπορεί να σας αποθαρρύνει από το να συνεχίσετε το μαθησιακό σας ταξίδι. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να λαμβάνετε έπαινο και ενθάρρυνση στην αρχή. Αργότερα, η εποικοδομητική και κριτική ανατροφοδότηση θα είναι πολύ χρήσιμη για να κάνει τη διαδικασία μάθησής σας πιο αποτελεσματική.

Τελικές σκέψεις

Δεν είναι ποτέ να μάθεις μια νέα δεξιότητα. Οι καλύτερες σταδιοδρομίες απαιτούν πολύπλοκες δεξιότητες — και είναι απίθανο να αποκτηθούν τυχαία. Μπορείτε να αλλάξετε τη μοίρα σας μέσω της ενισχυμένης αυτοεκπαίδευσης. Επομένως, ετοιμάστε ένα λεπτομερές σχέδιο για το μαθησιακό σας ταξίδι, επικεντρωθείτε στο να μαθαίνετε ένα πράγμα τη φορά, βυθιστείτε στο μαθησιακό περιβάλλον, δοκιμάστε ενεργά τις γνώσεις σας βρείτε κάποιον που μπορεί να σας δώσει εποικοδομητικά σχόλια

Αφήστε μια απάντηση