5 Λόγοι για τους οποίους ο ιστότοπος δεν εμφανίζεται στο Google

Μετά από πολλή σκληρή δουλειά, αμέτρητες ώρες σχεδιασμού και διορθώσεων γράψατε το πρώτο σας άρθρο και περιμένετε τους επισκέπτες σας να το διαβάσουν, σωστά; Αλλά όταν ψάχνετε τον ιστότοπο σας δεν υπάρχει πουθενά. Αναρωτιέστε τι συμβαίνει και δεν υπάρχει στο google; Ας δούμε παρακάτω 5 λόγους για τους οποίους μπορεί να μην εμφανίζεται ο ιστότοπος σας στο google.

  • Είναι πολύ φρέσκο, το Google δεν γνωρίζει ακόμη.

Πρώτα μην πανικοβάλλεστε. Αν ο ιστότοπος σας είναι καινούργιος, χαλαρώστε και κάντε υπομονή. Υπάρχουν πολλά κινούμενα κομμάτια για να διαβαστεί, καταχωρηθεί και να αξιολογηθεί ο ιστότοπος σας. Μερικές φορές, μπορεί να χρειαστεί μέρες ίσως και εβδομάδες στο Google για να ανακαλύψει τον ιστότοπο σας.

Μπορείτε να ψάξετε για το ιστότοπο σας στο Google χρησιμοποιώντας την εντολή site: στην αναζήτηση του google. Γράψτε site:domain.com και θα λάβετε στα αποτελέσματα όλες τις σελίδες που βρέθηκαν για αυτόν το domain (τομέα). Αν γράψετε την πλήρη διεύθυνση από μια συγκεκριμένη σελίδα τότε θα δείτε ως αποτέλεσμα την συγκεκριμένη σελίδα αν έχει ευρετηριοποιηθεί στο google. Βλέποντας αποτελέσματα στην αναζήτηση θα δείτε αν το google γνωρίζει για τον ιστότοπο σας και αν έχει προσθέσει περιεχόμενο σας στο ευρετήριο σας. Μόλις ανακαλύψετε ότι έχει καταχωρηθεί στο ευρετήριο του, αλλά δεν εμφανίζεται καλά στην κατάταξη αποτελεσμάτων τότε χρειάζεται περισσότερο ψάξιμο.

Για να μπορέσετε να επιταχύνετε την ταχύτητα καταχώρησης του ιστότοπου σας εγκαταστήστε κάποιο πρόσθετο για SEO που θα σας βοηθήσει να υποβάλετε τους χάρτες ιστότοπου (sitemaps) στο Google Search Console.

Στο Search Console μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την URL inspection για να δείτε πως λειτουργούν συγκεκριμένες σελίδες στο ιστότοπο σας. Σας λέει το πως ακριβώς διαβάζονται και τις προβολές τους.

  • Έχετε noindexed τον ιστότοπο σας ή μέρος αυτού.

Μια από τις πιο συνηθισμένους αιτίες που το Google δεν καταχωρεί το ιστότοπο σας ή κάποια συγκεκριμένη σελίδα, είναι γιατί πολλές φορές ακούσια έχετε ορίσει να μην καταχωρηθεί. Η προσθήκη της παραμέτρου noindex στα meta της σελίδας λέει το Googlebot ότι μπορεί να διαβάσει την σελίδα, αλλά όχι να την καταχωρήσει στα αποτελέσματα.

Πως μπορείτε να δείτε αν η σελίδες είναι σε κατάσταση noindexed; Αυτό είναι εύκολο ανοίξτε την σελίδα και δείτε το πηγαίο κώδικα. Κάπου στην κεφαλίδα (head) της σελίδα, θα δείτε τον παρακάτω κώδικα

<meta name="robots" content="noindex">

Συμβαίνει μερικές φορές και δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί, μπορεί να συμβεί σε όλους

  • Το Google δεν μπορεί να διαβάσει τον ιστότοπο σας.

Μπορεί να έχετε πει στο Google να μην ευρετηριοποιήσει το περιεχόμενο σας, ή και ακόμη ολόκληρο τον ιστότοπο σας!!! Το μπλοκάρισμα των Googlebot μπορεί να γίνει με το αρχείο robots.txt. Το μπλοκάρισμα είναι πολύ εύκολο να γίνει και μέσα από το WordPress Ρυθμίσεις à Ανάγνωση

  • Το περιεχόμενο σας ταιριάζει με αυτό που ψάχνουν οι επισκέπτες.

Υπάρχουν πάρα πολλοί τεχνικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί ο ιστότοπος να μην εμφανίζεται στο Google. Άλλα αυτό είναι άλλο κομμάτι. Αιτία που δεν εμφανίζεται ο ιστότοπος είναι το περιεχόμενο. Μπορεί το περιεχόμενο σας να μην είναι τόσο καλό ή αυθεντικό ώστε το Google να το επιλέξει για συγκεκριμένη φράση-κλειδί αναζήτησης. Η μηχανή αναζήτησης προσπαθεί να εξομοιώσει πώς ένας άνθρωπος θα εύρισκε το ιστότοπο σας.

Το περιεχόμενο δεν εμφανίζεται ψηλά στις θέσεις γιατί μπορεί «απλά» το περιεχόμενο να μην ταιριάζει με αυτό που ψάχνει ο επισκέπτης στο Google. Το περιεχόμενο σας μπορεί να μην ταιριάζει με τις λέξεις κλειδιά που έβαλε ο επισκέπτης στο google. Για να βελτιώσετε την απόδοση του περιεχομένου σας θα πρέπει να κάνετε αναζήτηση για ποιες λέξεις κλειδιά θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο περιεχόμενο σας αλλά και για το πως θα βελτιώσετε το περιεχόμενο ώστε να ταιριάζει με φράσεις – λέξεις αναζήτησης.

Θα πρέπει αν έχετε στο μυαλό σας ότι η κατάταξη στο google δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί αρκετή εργασία, και συνεχείς βελτιώσεις στο περιεχόμενο αλλά και από τεχνικής άποψης συνεχείς διορθωτικές ενέργειες.

  • Το περιεχόμενο σας δεν έχει υψηλής ποιότητας backlinks (εισερχόμενους συνδέσμους)

Πολύ παλιότερα το Google αξιολογούσε έναν ιστότοπο, και με πόσους συνδέσμους προς αυτό θεωρώντας ότι όσο πιο δημοφιλές είναι τόσο πιο μπροστά έπρεπε να βγαίνει στα αποτελέσματα. Αυτό έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Βέβαια παραμένει ένας παράγοντας που προσμετράτε για να υπολογιστεί στην θέση κατάταξης.

Η δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου είναι ένας καλός τρόπος για να αποκτήσετε συνδέσμους προς τις σελίδες σας. Το υψηλής ποιότητας περιεχόμενο τείνει να τραβά κλικς από τους αναγνώστες οι οποίοι μπορεί να διαμοιράσουν το περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επίσης. Όλο αυτό βοηθά να λάβετε τους «βοηθητικούς» αυτούς συνδέσμους.

Επίσης η χρήση εσωτερικών συνδέσμων βοηθά το Google αλλά και τους επισκέπτες σας να βρουν το περιεχόμενο σας.

Υπάρχουν και άλλες αιτίες

Με αυτό το άρθρο φυσικά δεν καλύφθηκαν όλες οι αιτίες για τις οποίες δεν βρίσκετε το ιστότοπο σας στο Google, αλλά είναι μια αρχή για το που θα ψάξετε αν δεν βλέπετε το περιεχόμενο σας.

Αφήστε μια απάντηση