Photobloging

Μπορεί ο διαμοιρασμός και παρουσίαση των φωτογραφιών μέσω Flickr, Google Photos στο διαδίκτυο να είναι ιδιαίτερα ευχάριστος και εύκολος, αλλά οι περισσότεροι φωτογράφοι θα ήθελαν να έχουν τον δικό τους ιστότοπο. Τι γίνεται όμως όταν δεν γνωρίζει πως να το κάνει αυτό; 

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζουμε. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσω πόσο εύκολο είναι να γίνει με το WordPress. 

Τι είναι όμως το WordPress; 

To WordPress είναι ένα από τα πολλά PHP/MySQL ανοιχτού λογισμικού (Open Source) συστήματα διαχείρισης περιεχομένου τα οποία επιτρέπουν την δημοσίευση κειμένων, εικόνων κλπ να χρησιμοποιούν το δικτυακό περιβάλλον να διαχειρίζονται τους ιστότοπους τους αντί να διορθώνουν αρχεία HTML και να τα ανεβάζουν στον διακομιστή (server).  

Το WordPress έχει αναπτυχθεί πέρα από τον αρχικό σκοπό του, που ήταν η δημιουργία blog, και πλέον είναι ένα σύγχρονο και καταπληκτικό Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS). Τι είναι το CMS; Ένα συστημα που σας επιτρέπει να ανεβάζεται το περιεχόμενο στον ιστότοπο, και αποθηκεύεται στην βάση δεδομένων. Το CMS, στην περίπτωση μας το WordPress,  εμφανίζει το περιεχόμενο στον πλοηγό (browser) σύμφωνα με το θέμα που έχει επιλέξει ο διαχειριστής του ιστότοπου. 

Στην περίπτωση που θέλει να αλλάξει ο διαχειριστής του ιστότοπου την εμφάνιση του ιστότοπου, μπορεί να το κάνει πολύ εύκολα από την διαχείριση ΧΩΡΙΣ να χάσει τίποτα από το περιεχόμενο. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να προσαρμόσει ίσως το περιεχόμενο στις ιδιαιτερότητες του θέματος. 

Το κύριο πλεονέκτημα του WordPress για τους φωτογράφους είναι ότι επιτρέπει να ενημερώνετε και να δημοσιεύουν όποτε αυτοί το επιλέξουν. Αν δεν γινόταν η χρήση κάποιου CMS, στην οποιαδήποτε νέα δημοσίευση θα έπρεπε να γίνουν πάρα πολλές αλλαγές στον κώδικα, κάτι που κάνει στον μη προγραμματιστή δύσχρηστο και χρονοβόρο.  

Το καλύτερο βέβαια, είναι ότι το WordPress είναι δωρεάν. Το μόνο κόστος είναι το όνομα τομέα (domain) και η φιλοξενία (hosting). Το κόστος του domain είναι περρίπου 25 ευρώ/2ετία ενώ η φιλοξενία είναι ανάλογη του χώρου που ενοικιάζουμε (χωρίς διαθέσιμος) και το σύνολο των δεδομένων κίνησης (traffic) και αυτό μπορεί να ξεκινά τα 30-50 ευρώ το χρόνο. 

Για ποιον είναι το WordPress; 

To WordPress μπορεί να είναι αυτό που ψάχνετε αν ανήκετε στα παρακάτω: 

  • Αν έχετε περισσότερο χρόνο από χρήμα (Το WordPress δεν είναι τόσο δύσκολο παρόλα αυτά θέλει κάποιο χρόνο εκμάθησης) 
  • Αν θέλετε να αποκτήσετε μια νέα επιδεξιότητα. Αν δουλεύετε σε κάποια εταιρία που έχει ή θέλει δικό της ιστότοπο, ίσως είστε ο κατάλληλος να το αναλάβει. Το να μάθει κάποιος το WordPress, είναι πάρα πολύ χρήσιμο προσόν, ειδικά αν είστε ο μοναδικός που μπορεί να το χρησιμοποιήσει. 
  • Γνωρίζετε ή θέλετε να μάθετε, πως να χρησιμοποιείτε HTML (hypertext markup language –  κώδικας που χτίζει όλους τους ιστότοπους) και CSS (Cascade Style Sheet – κώδικας που ρυθμίζει την εμφάνιση του ιστότοπου). 
  • Αν δεν σας πειράζει να δουλέψετε, αλλά δεν θέλετε να εμπλακείτε σε κάτι πολύπλοκο. Το WordPress είναι η ευκολότερη πλατφόρμα διαχείρισης περιεχομένου. 

Δεν είναι για εσάς αν: 

  • Δεν γνωρίζετε καθόλου HTML, CSS και δεν επιθυμείτε να μάθετε. 
  • Έχετε χρήματα, αλλά καθόλου χρόνο. Αν έχετε χρήματα να πληρώσετε, και θέλετε έναν επαγγελματικό ιστότοπο, τότε υπάρχουν πάρα πολλοί επαγγελματίες που θα σας κάνουν την δουλειά. 

Αν πάλι δεν είστε σε καμιά από τις παραπάνω κατηγορίες, πάλι υπάρχει λύση. Το WordPress.com, είναι μια υπηρεσία WordPress. Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε τίποτα από προγραμματισμό, δεν χρειάζεται να πληρώσετε (τουλάχιστον για το βασικό πακέτο), έχει πολλά θέματα να επιλέξετε αλλά έχει περιορισμούς και λιγότερο ευέλικτο από κάποιο δικό σας ιστότοπο. 

Πριν ξεκινήσουμε την εγκατάσταση του WordPress θα πρέπει να έχουμε τα παρακάτω:

  • Όνομα τομέα (Domain)
  • Φιλοξενία (Hosting)
  • Server Apache, nginx , litespeed η κάποιο ανάλογο
  • PHP 5.6
  • mySQL ή MariaDB η κάποια συμβατή

Apache ή nginx είναι το πρόγραμμα που τρέχει ώστε απαντάει, στα αιτήματα που κάνει ο πλοηγός κατά την επίσκεψη του στον ιστότοπο.

PHP είναι η γλώσσα που χρησιμοποιεί το WordPress, για να δημιουργήσει δυναμικό περιεχόμενο. H PHP έχει εμπεριέχει την HTML,  που αναφέραμε προηγουμένως.

MySQL, είναι το πρόγραμμα που διαχειρίζεται την βάση δεδομένων.

Αλλά μην ανησυχείτε δεν χρειάζεται να γνωρίζετε κάτι από τα παραπάνω, το WordPress ξέρει 🙂

Πώς να κατεβάσετε το WordPress

Επισκεφθείτε την διεύθυνση http://wordpress.org (Προσοχή όχι wordpress.com)

Θα δείτε στην μέση της σελίδας μια ειδοποίηση ότι υπάρχει και διαθέσιμη στα Ελληνικά.

Κατεβάζουμε το συμπιεσμένο αρχείο και το αποσυμπιέζουμε

Τώρα υπάρχουν δύο περιπτώσεις:

α. Εγκατάσταση τοπικά, αλλά δεν είναι ορατή στο internet, και χρησιμοποιείται κυρίως για την ανάπτυξη και αλλαγές πριν τις ανεβάσουμε στο διαδίκτυο.

β. Εγκατάσταση στον φιλοξενητή, όπου είναι ορατός ο ιστότοπος σε όλο το διαδίκτυο.

Τοπική εγκατάσταση

Απαραίτητο για την τοπική εγκατάσταση είναι να έχουμε κατεβάσει και εγκαταστήσει κάποιο από τα προγράμματα που  δημιουργούν διακομιστές. Τα ποιο διαδεδομένα είναι το XAMPP και WAMP για Windows, ενώ για OSX είναι το XAMPP και MAMP. Υπάρχουν πολλά ακόμη, και επιλογή είναι καθαρά υποκειμενική, έχουν σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα.

Η δική μου επιλογή είναι το XAMPP και θα κάνουμε την διάσημη 5λεπτη εγκατάσταση με αυτό.

Αντιγράφουμε αρχεία που αποσυμπιέσαμε προηγουμένως μέσα στο φάκελο htdocs και θα υπάρχει ένας φάκελος WordPress. Αυτόν μπορούμε να τον μετονομάσουμε σε ότι θέλουμε, αλλά θα πρέπει να είναι σε λατινικούς χαρακτήρες.

Στην συνέχεια θα πρέπει να δημιουργήσουμε την βάση δεδομένων

Εγκατάσταση σε δικό σας τομέα (domain)

Για την εγκατάσταση θα πρέπει να έχετε τους κωδικούς από την εταιρία που σας χορηγεί την φιλοξενεί.

Επίσης θα χρειαστείτε κάποιο πρόγραμμα ftp, όπως το Filezilla

Με το πρόγραμμα αυτό θα μπορέσετε να ανεβάσετε τα απαιτούμενα αρχεία του WordPress, ώστε στη συνέχεια να εκτελέσουμε την εγκατάσταση του WordPress

Εγκατάσταση του WordPress

Εφόσον έχουμε κάνει τις παραπάνω ενέργειες, θα πρέπει με τον πλοηγό (Browser) μας να γράψουμε την διεύθυνση που συνήθως είναι http://localhost/photoblog , εφόσον έχουμε μετονομάσει έτσι τον φάκελο με τα αρχεία του WordPress, μέσα στο  htdocs.

Επόμενο βήμα είναι η εγκατάσταση κάποιου θέματος, στην περίπτωση μας ένα φωτογραφικό θέμα, όπως το  hatch

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Από τον Πίνακα Διαχείρισης, κάνουμε κλικ στην εμφάνιση και συνέχεια Θέματα και θα εμφανιστούν όλα τα προεγκατεστημένα θέματα από την εγκατάσταση του WordPress.

Στην συνέχεια κάνοντας κλικ στο Προσθήκη Νέου, θα εμφανιστούν θέματα από το αποθετήριο του http://wordpress.org


Και στην αναζήτηση δεξιά γράφουμε hatch ή photoblog ή οποιοδήποτε λέξη κλειδί που μπορεί να αντιπροσωπεύει το θέμα που ψάχνουμε.

Και φέρνοντας τον δείκτη ποντικιού επάνω στο θέμα θα εμφανιστούν οι επιλογές Εγκατάσταση και Προεπισκόπιση, για την συγκεκριμένη περίπτωση πατάμε Εγκατάσταση

Και στην συνέχεια θα δούμε τα παρακάτω όπου θα επιλέξουμε Ενεργοποίηση

Τέλος πατώντας πάνω αριστερά στο τίτλο θα δούμε την επιλογή Επισκεφθείτε τον ιστότοπο

Αυτό ήταν.

Τώρα θα δούμε την πρώτη εμφάνιση του ιστότοπου μας, που φυσικά θέλει να προστεθούν άρθρα, φωτογραφίες.

Στο μενού επάνω θα παρατηρήσουμε την επιλογή «Προσαρμογή», επιλέγοντας την θα εμφανιστούν διάφορες επιλογές που υπάρχουν στο κάθε θέμα, στην περίπτωση του hatch είναι αυτές:

Μια τελική μορφή του θέματος Hatch

Το WordPress δεν είναι όμως μόνο ένα θέμα αλλά μια πλατφόρμα στην οποία χτίζουμε έναν ιστότοπο, είναι ένας ελβετικός σουγιάς που με τα εκατοντάδες πρόσθετα αυξάνονται οι δυνατότητες του και προσαρμόζεται στο σκοπό που θέλει να εξυπηρετήσει ο ιστότοπος.

Έτσι στον Πίνακα Διαχείρισης υπάρχει στο μενού η επιλογή «Πρόσθετα», όπου υπάρχουν οι επιλογές

  • Εγκατεστημένα
  • Νέο Πρόσθετο
  • Επεξεργασία

Επιλέγοντας «Εγκαταστημένα» θα εμφανίζονται όσα πρόσθετα είναι εγκατεστημένα, ενώ επιλέγοντας «Νέο Πρόσθετο» μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο νέο πρόσθετο από το αποθετήριο του wordpress.org ή ανεβάζοντας το από τον υπολογιστή μας.

Γράφοντας στην αναζήτηση για παράδειγμα «WordPress Gallery», θα εμφανιστούν αποτελέσματα προσθέτων που έχουν ως λέξεις κλειδιά “WordPress Gallery”

Ένα πολύ δημοφιλές πρόσθετο για δημιουργία φωτογραφικής συλλογής είναι το Nextgen, και αυτό δοκιμάζουμε να εγκαταστήσουμε.

Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτή της εγκατάστασης θέματος

Μετά την ενεργοποίηση θα εμφανιστεί στις επιλογές η επιλογή «Γκαλερί», που έχει διάφορες επιλογές

Από τις διάφορες επιλογές μπορούμε να ξεκινήσουμε με «Προσθήκη Γκαλερί / Εικόνες»

Όπου προσθέτουμε σε ομάδες τις φωτογραφίες μας για να τις δημοσιεύσουμε σε κάποιο άρθρο.

Στον Πίνακα Ελέγχου πάλι υπάρχουν οι επιλογές «Άρθρα» και «Σελίδες», σημαντική διαφορά δεν υπάρχει στην εμφάνιση αλλά υπάρχει μια ποιοτική διαφορά στα άρθρα μπαίνουν τα περιεχόμενα που αλλάζουν και προστίθενται συνεχώς ενώ στις σελίδες μπαίνει το σταθερό περιεχόμενο. Φυσικά και στα δύο υπάρχει η δυνατότητα να αλλαχθούν οποιαδήποτε στιγμή χωρίς κανέναν περιορισμό.

Πατώντας «Νέο Άρθρο» εμφανίζεται ένα πλαίσιο όπου προσθέτουμε τον τίτλο του άρθρου και ένα δεύτερο πλαίσιο με διάφορα κουμπάκια μορφοποίησης στο επάνω μέρος όπου προσθέτουμε το περιεχόμενο που μπορεί να είναι κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο, ήχος ή ακόμη βίντεο από youtube κλπ

Στη περίπτωση που έχουμε εγκαταστήσει το Nextgen θα δούμε και ένα επιπλέον πράσινο κουμπί, το οποίο προσθέτει τις φωτογραφίες που έχουμε προσθέσει στις συλλογές μας και δίνοντας επιπλέον δυνατότητες εμφάνισης όπως slideshow κλπ.

Και μπορεί να γίνει κάπως έτσι ο ιστότοπος μας

Αφήστε μια απάντηση