Όλοι είμασταν εκεί. Αποφάσισες να ακολουθήσεις το μεγάλο σου όνειρο και να βρεις δουλειά στη Google. ή θέλεις να νευριάσεις την μαμά του και παρατήσεις την πολύ καλή θέση σε κάποιο γραφείο για να γίνεις junior developer σε μια εταιρία startup. ή μπορεί να μην κάτι τόσο μεγάλο αλλά να θέλεις να δημιουργήσεις ένα bot στο νέο σου κανάλι στο Discord ή να αυτοματοποιήσεις μια ηλίθια εργασία ή κάτι άλλο.
Το πρόβλημα παραμένει το ίδιο: πως θα ξεκινήσεις να μαθαίνεις προγραμματισμό και για την ακρίβεια πως θα συνεχίσεις μετά τις πρώτες ημέρες;
Έχω παλέψει με κίνητρο σε διαφορετικά πράγματα στη ζωή μου. Έτσι η ακόλουθη συμβουλή πηγάζει από προσωπική εμπειρία και επίσης από αμέτρητα άρθρα που έχω διαβάσει.
Το κίνητρο είναι μύθος
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ρεαλιστικά τώρα, πόσες είναι οι πιθανότητες να διαβάσεις Java μετά από 8 ή περισσότερες δουλειάς; Και πόσες είναι οι πιθανότητες να ξυπνήσεις μια ώρα νωρίτερα για να διαβάσεις Python;
Είναι αδύνατο να νιώθεις ότι έχεις την ώθηση για να μελετήσεις κάθε μέρα. Προσωπικά σε θαυμάζω αν μπορείς να το κάνεις για μια ολόκληρη εβδομάδα.
Η μεγαλύτερα ανακάλυψη για εμένα ήταν αυτό: Ότι δεν χρειάζομαι κίνητρο για να ξυπνήσω κάθε μέρα το πρωί, μόνο χρειάζομαι να σηκωθώ από το κρεβάτι. Ακόμη και αν μισώ την ζωή μου εκείνη την στιγμή.
Βρες κάτι που θα είναι το «σημείο χωρίς επιστροφή» για την καθημερινή εκμάθηση. Για παράδειγμα, αν ανοίξω τον IDE το πιο πιθανό είναι να διαβάσω έστω και λίγο. Έτσι χρειάζεται να κάνω τον εαυτό μου να ανοίγει κάποιο editor. Είναι πολύ πιο εύκολο από το «Πρέπει να κάνω τον εαυτό μου να διαβάσει για μια ώρα», αλλά η ενέργεια αυτή, να ανοίγω τον IDE, με οδηγεί στο ίδιο σημείο.
Αν χρειάζεσαι επιπλέον βοήθεια, χρησιμοποίησε την τεχνική pomodoro και ολοκλήρωσε αυτό που έχεις να κάνεις.
Στο τέλος της γραφής δεν χρειάζεσαι κίνητρο, αλλά μια συνήθεια.
Εκτός…;
Εντάξει, ίσως δεν είναι 100% μύθος. Αν υπάρχει κάτι εκεί έξω που σε κάνει να νιώθεις πως μπορείς να το καταφέρεις, χρησιμοποίησε το. Αν σε κάνει να νιώθεις ανίκητος και έτοιμος να κάνεις πράγματα, τότε προχώρα με αυτό.

Δημιούργησε ένα project
Βρες έναν σκοπό. Δημιούργησε κάτι που θα χρησιμοποιήσεις ή θα βγάλεις χρήματα. Μπορεί να είναι η 1000η εφαρμογή με το ίδιο αντικείμενο, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με αντικείμενα της γιαγιά σου ή κάποιο άλλο ηλίθιο ιστότοπο.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να δεις αποτέλεσμα της εργασίας σου. Και ολοκληρώνοντας το ένα project μετά το άλλο, θα ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση σου και σε κάνει να θέλεις περισσότερα.
Βρες το κοινό σου
Υποσχέθηκες στον εαυτό σου να μάθεις προγραμματισμό, αλλά δεν είσαι ο μόνος. Υπάρχουν και άλλοι που έχουν υποσχεθεί το ίδιο, δημιούργησε ομάδα μάθησης να διαβάζεις παρέα. Μπορείς επίσης να συμμετέχεις σε διαγωνισμούς προγραμματισμού ή δημιούργησε δικούς σου. Γράψε κάπου τι κάνεις κάθε μέρα, η πες το δημόσια στα κοινωνικά δίκτυα. Μπορεί να μην λειτουργήσει βέβαια, αν έχεις μόνο δύο που σε ακολουθούν την μαμά σου και την γάτα σου ?. Πέρα από την πλάκα, αυτό θα σε βοηθήσει να βρεις και άλλους με το ίδιο όνειρο.
Δίδαξε και Μάθε
Μια από τις αποκαρδιωτικές αιτίες για εμένα, κάτι να μην πάει καλά από την αρχή. Ηλίθιο, το ξέρω. Αν με νιώθεις, μη βιάζεσαι. Ξαναδιάβασε τον κώδικα, ξαναδιάβασε την εργασία, ξαναδιάβασε την θεωρία. Αν δεν σε βοηθήσει, δες ένα βίντεο με εξήγηση ή ψάξε σε κάποιο ιστότοπο. Θα πρέπει να γνωρίζεις κάθε κομμάτι του κώδικα σου τι κάνει και θα πρέπει να καταλαβαίνεις βήμα-βήμα ακριβώς πως τρέχει.
Μπορείς επίσης να βρεις έναν μέντορα. Είναι κάτι δύσκολο βέβαια γιατί για κάποιο λόγο οι άνθρωποι έχουν να κάνουν κάτι καλύτερο από το να δείχνουν το ίδιο, ξανά και ξανά. Περίεργο ε; Χωρίς πλάκα, αν καταφέρεις να βρεις κάποιον μέντορα είσαι πολύ τυχερός, και κοίτα να τον κρατήσεις.
Άλλος ένας υπέροχος τρόπος είναι να εξηγείς σε άλλους. Αν το κάνεις αυτό, ίσως να θελήσεις να γράψεις ένα άρθρο ή να δημιουργήσεις ένα project. Επίσης είναι μια καλή αυτό-αξιολόγηση, αν δεν μπορείς να εξηγήσεις σε κάποιον άλλο ένα θέμα, τότε μάλλον δεν το έχεις κατανοήσει πραγματικά.
Η τελευταία και μεγαλύτερη συμβουλή Μην αποθαρρύνεσαι! Μπορεί να δουλέψει στην αρχή. Ίσως να ζοριστείς στο ταξίδι της μάθησης, αλλά μείνε σταθερός, και η πρόοδος θα έρθει. Θυμήσου την πρώτη φορά που έπαιξες Dark Souls ή έμαθες ποδήλατο. Φαινόταν αδύνατο, έπεσες πολλές φορές από το ποδήλατο, επέμεινες όμως και βελτιώθηκες. Να μάθεις προγραμματισμό είναι το ίδιο (εκτός από το πέσιμο), μην τα παρατάς και σε κάποιο σημείο θα θαυμάζεις το εαυτό σου για το δρόμο που διένυσες και τις δεξιότητες που απέκτησες.
3 Σχόλια
Προσθέστε το δικό σας →Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω πιο πολύ με αυτό το άρθρο!!!!
ειδικά αν έχεις παιδιά ή ρε παιδί μου μία κατάσταση που δεν έχεις και πολύ δικό σου χρόνο αξίζει να κάνεις κάτι που και θα το τελειώσεις και μπορεί να βγάλεις και κάποια χρήματα.
Και είναι και ψυχολογικοί λόγοι.
Ο προγραμματισμός για πολλούς είναι η δίεξοδος από την καθημερινότητα, η βαλβίδα διαφυγής.
Και για εμένα, είναι και πάντα ήταν! Συγχαρητήρια για το άρθρο.