Πως να διαγράψετε σωστά περιεχόμενο από τον ιστότοπο σας

Όποτε διαγράφετε μια σελίδα (ή άρθρο) από τον ιστότοπο σας, επίσης διαγράφετε ένα ή περισσότερα URLs. Το παλιό URL, όταν το επισκέπτεται κάποιος, συνήθως θα επιστρέφει σφάλμα 404 «Δεν βρέθηκε», το οποίο δεν είναι ότι καλύτερο για τη Google ή τους επισκέπτες σας. Είναι αυτό που θέλετε να συμβεί; Θα μπορούσατε να ανακατευθύνετε σε κάποια άλλη σελίδα, ή ίσως, αν θέλετε πραγματικά να διαγραφεί το περιεχόμενο από τον ιστότοπο σας, να δωθεί η κεφαλίδα 410 (410 Header) το οποίο μάλιστα είναι καλύτερη ιδέα.

Ανακατεύθυνση ή πλήρης διαγραφή;

Το πρώτο πράγμα που δείτε είναι αν το περιεχόμενο που διαγράφετε έχει ανάλογο περιεχόμενο κάπου μέσα στον ιστότοπο. Δείτε το κάπως έτσι, αν επισκεφθώ την σελίδα που διαγράφω, θα υπάρχει εκεί κάποια άλλη που θα μου δίνει την πληροφορία που ψάχνω; Εάν αυτό είναι αληθές οι περισσότεροι θα ακολουθήσουν τον σύνδεσμο, οπότε να ανακατευθύνετε (redirect) τον επισκέπτη στην εναλλακτική σελίδα.

Γενικά, προτείνεται να ανακατευθύνετε μια σελίδα αν κάποιοι επισκέπτες θα βρουν κάτι χρήσιμο-ανάλογο περιεχόμενο. Ο λόγος είναι απλός: Αν η άλλη εναλλακτική είναι όλοι επισκέπτες ανακατευθυνθούν σε σελίδα «το περιεχόμενο δεν βρέθηκε», κάτι που σίγουρα δεν είναι και τόσο καλό.

Δημιουργία ανακατεύθυνσης

Υπάρχουν αρκετοί τύποι ανακατεύθυνσης, αλλά η ανακατεύθυνση 301 (301 redirect) είναι η αποκαλούμενη μόνιμη ανακατεύθυνση, και είναι αυτή που χρησιμοποιούμε κατά την διαγραφή και ανακατεύθυνση σε άλλη διεύθυνση (URL). Η χρήση ανακατεύθυνσης 301 σημαίνει για την Google και τις άλλες μηχανές αναζήτησης, είναι ότι τα στοιχεία του συνδέσμου του παλιού URL θα αντικατασταθούν από τον νέο σύνδεσμο.

Πλήρης διαγραφή περιεχομένου

Αν δεν υπάρχει εναλλακτική σελίδα στον ιστότοπο για την πληροφορία που διαγράφετε, θα πρέπει να αναρωτηθείτε αν είναι καλύτερο να την διαγράψετε ή να κρατήσετε και την βελτιώσετε αντίθετα. Αν τελικά είστε απολύτως σίγουροι ότι θέλετε να την διαγράψετε, τότε βεβαιωθείτε ότι θα στείλτε την σωστή κεφαλίδα (header) HTTP: ένα «410 το περιεχόμενο διαγράφηκε» (410 content deleted).

Οι κεφαλίδες HTTP 404 και 410

Η διαφορά ανάμεσα σε header 404 και 410 είναι απλή: 404 σημαίνει «το περιεχόμενο δεν βρέθηκε» ενώ η 410 «το περιεχόμενο διαγράφηκε». Αν μια URL επιστρέφει 410, η Google γνωρίζει ότι το περιεχόμενο αφαιρέθηκε, και θα πρέπει επίσης να διαγράψει την διεύθυνση (URL) όσο το δυνατό γρηγορότερα.

Ένα μικρό πρόβλημα με το 410 είναι ότι η υποστήριξη της Google είναι ελλιπής. Ενώ θα διαγράψει σύντομα την συγκεκριμένη διεύθυνση, η Google Search Console θα αναφέρει τις σελίδες 410 ως «Δεν Βρέθηκαν», όπως τις 404.

Παράπλευρες απώλειες

Μια φράση που ακούμε όλο και πιο συχνά, έρχεται να δέσει καλά και με το θέμα μας. Όταν διαγράφετε μια ή περισσότερες σελίδες ή άρθρα, υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες. Παράδειγμα αν διαγράψετε όλα τα άρθρα με μια συγκεκριμένη ετικέτα (tag). Η συγκεκριμένη ετικέτα θα είναι τώρα κενή, επίσης το αρχείο (archive) θα δώσει σφάλμα 404. Ακόμη και να διαχειριστείτε σωστά τα διαγραμμένα άρθρα (με ανακατεύθυνση ή 410) το ιστορικό της ετικέτας θα δίνει ακόμη 404. Κάτι που θα πρέπει να ασχοληθείτε επίσης.

Ακόμη και αν διαγράψετε όλα τα άρθρα με την συγκεκριμένη ετικέτα το ιστορικό της (archive) θα έχει ακόμη πχ 5 αντί των 12 άρθρων. Αν εμφανίζετε 10 άρθρα ανά σελίδα στο ιστορικό, η σελίδα 2 δεν υπάρχει πλέον, και θα δώσει σφάλμα 404. Φυσικά αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά την διαγραφή μίας ή δύο σελίδων, αλλά έχετε να αντιμετωπίσετε το Google Panda το οποίο αν εντοπίσει πολλά σφάλματα 404 θα σας ρίξει στην κατάταξη. Οπότε την προσοχή σας.

Αφήστε μια απάντηση