Προσθήκη Google reCAPTCHA στην φόρμα σχολιασμού σε WordPress

Μια από τις πιο χρήσιμες δυνατότητες του WordPress είναι η λειτουργία υποβολής σχολίων από τους αναγνώστες σε άρθρα και σελίδες.

Δυστυχώς όμως, πολύ συχνά οι ιστότοποι που χρησιμοποιούν το WordPress, πέφτουν θύματα επιθέσεων ανεπιθύμητων σχολίων (spam comments), με αποτέλεσμα να υποβάλλονται δεκάδες τέτοια σχόλια καθημερινά.

Για τον λόγο αυτό έχουν αναπτυχθεί τεχνολογίες που προστατεύουν τις ιστοσελίδες μας από τα spam comments, όπως το Akismet το οποίο μπλοκάρει περίπου 7.5 εκατομμύρια ανεπιθύμητα σχόλια κάθε ώρα!

Μπορούμε φυσικά να επιλέξουμε “κλείσουμε” εντελώς την δυνατότητα σχολιασμού, αλλά αυτό θα το δούμε σε επόμενο άρθρο.

Google reCAPTCHA

Μια από τις καλύτερες λύσεις είναι να χρησιμοποιήσουμε την υπηρεσία “reCAPTCHA” της Google. Η συγκεκριμένη υπηρεσία έγινε διαθέσιμη το 2009 και από τότε έχει αναβαθμιστεί αρκετές φορές με τελευταία την αναβάθμιση στην έκδοση V3.

To reCAPTCHA χρησιμοποιείται για να γίνεται ο διαχωρισμός ανθρώπων και ρομπότ. Ο διαχωρισμός μέχρι και την έκδοση V2 γινόταν με την εμφάνιση ενός πεδίου στο οποίο ο χρήστης έπρεπε να κάνει κλικ για να αποδείξει ότι “δεν είναι ρομπότ“. Πλέον στην τελευταία έκδοση, κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, καθώς το reCAPTCHA είναι κυριολεκτικά αόρατο!

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να προσθέσουμε την λειτουργία reCAPTCHA στις φόρμες υποβολής σχολίων στα άρθρα της ιστοσελίδας αλλά και αλλού, όπως η φόρμα σύνδεσης κλπ.

Βήμα 1ο

Αρχικά θα επιλέξουμε από το μενού της ιστοσελίδας μας το “Πρόσθετα” και στην συνέχεια θα αναζητήσουμε το “Advanced noCaptcha & invisible Captcha (v2 & v3)” το οποίο και θα εγκαταστήσουμε.

Βήμα 2ο

Κάτω από το μενού “Ρυθμίσεις” επιλέγουμε το “Advanced noCaptcha & invisible captcha” για να δούμε τις επιλογές του πρόσθετου.
Όπως φαίνεται και στην παραπάνω εικόνα, στην επιλογή “Version” επιλέγουμε την V3 ενώ στην συνέχεια επιλέγουμε σε ποιες φόρμες θέλουμε να λειτουργεί το reCAPTCHA.

Βήμα 3ο

Μεταβαίνουμε στην ιστοσελίδα του Google reCAPTCHA στην διεύθυνση: https://www.google.com/recaptcha/ και κάνουμε κλικ στην επιλογή Admin console πάνω δεξιά.

Βήμα 4ο

Στην σελίδα διαχείρισης κάνουμε κλικ στο εικονίδιο της πρόσθεσης, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.

Βήμα 5ο

Στην φόρμα που θα εμφανιστεί, θα κάνουμε τις εξής ενέργειες, όπως αυτές είναι αριθμημένες στην παραπάνω εικόνα:

1. Θα δώσουμε το όνομα της ιστοσελίδας ή έναν άλλο τίτλο που θέλουμε, για να μπορούμε στο μέλλον να εντοπίσουμε τις ρυθμίσεις μας (Αυτό βοηθάει όταν έχουμε δημιουργήσει κλειδιά reCaptcha για πολλές ιστοσελίδες)

2. Επιλέγουμε την έκδοση reCaptcha που θέλουμε. Στην προκειμένη περίπτωση επιλέγουμε την έκδοση v3.

3. Εισάγουμε το domain της ιστοσελίδας στην οποία θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το reCaptcha.

4. Αποδεχόμαστε τους όρους χρήσης και τις ειδοποιήσεις.

5. Κάνουμε κλικ στην επιλογή “SUBMIT”.

Βήμα 6ο

Αμέσως μετά θα εμφανιστούν τα “κλειδιά” που θα χρειαστούμε για την ενεργοποίηση του reCaptcha (πάνω εικόνα). Κάνουμε κλικ στην επιλογή “copy” που βρίσκεται μπροστά από κάθε κλειδί για να αντιγράψουμε το κλειδί και στην συνέχεια πάμε στην ιστοσελίδα μας και κάνουμε επικόλληση στα αντίστοιχα πεδία στις ρυθμίσεις του πρόσθετου Advanced noCaptcha & invisible Captcha (v2 & v3) όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Αφού επιλέξουμε σε ποιες φόρμες της ιστοσελίδας μας θέλουμε να λειτουργεί το reCaptcha, κάνουμε αποθήκευση των ρυθμίσεων!

Αυτό ήταν! Τώρα μπορείτε να ηρεμήσετε από τα spam comments!

Αφήστε μια απάντηση