Τα 10 καλύτερα πρόσθετα Gutenberg για να επεκτείνετε τον διορθωτή σας

Είμαστε στη 3η έκδοση του WordPress, που ο κύριος διορθωτής του WordPress είναι ο Gutenberg. Μια σημαντική αλλαγή που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από χρήστες του WordPress αλλά και προγραμματιστές που θα έπρεπε να αλλάξουν τις προγραμματιστικές τους συνήθειες και να προσαρμόσουν τα θέματα και πρόσθετα ώστε να είναι συμβατά με το νέο διορθωτή.

Η φιλοσοφία του Gutenberg  είναι η απλότητα. Η προσπάθεια του είναι να κάνει τον 10χρονο κλασσικό διορθωτή που είχαμε μάθει πιο άμεσο και εύκολο στην χρήση, ενώ αποβάλλει τα αχρείαστα στοιχεία.

Η βασική αρχή του Gutenberg να περιλαμβάνει τα τελείως απαραίτητα, στερεί κάποια εντυπωσιακά – αναγκαία, πολλές φορές στοιχεία που μπορούμε να προσθέσουμε στον ιστότοπο μας. Το κενό αυτό το έχει προβλέψει η ομάδα ανάπτυξης του Gutenberg, και έδωσε την δυνατότητα να δημιουργούνται πρόσθετα (επεκτάσεις) πάνω στο ίδιο το πρόσθετο του Gutenberg. Έτσι ερχόμαστε στον σκοπό του άρθρου αυτού να παρουσιάσουμε μερικές επεκτάσεις πάνω στο Gutenberg.

Πως λειτουργούν τα πρόσθετα του Gutenberg

O Gutenberg έφερε πολλές αλλαγές στο WordPress, αλλά η μεγαλύτερη αλλαγή με τον κλασσικό διορθωτή είναι ότι περιλαμβάνει τα Blocks (πλαίσια – μπλοκ). Τα βασικά είναι οι σύντομοι κωδικοί (shortcode), μικροεφαρμογές (widget) και η λειτουργεία μορφοποίησης.

Ένα μπλοκ μπορεί να είναι οτιδήποτε από μια απλή κεφαλίδα ώς ένα προσαρμοζόμενο πρόσθετο συλλογής πολυμέσων. Τα μπλοκ μπορούν να προσθέσουν απλά ή σύνθετα στοιχεία σε μια σελίδα ή να χρησιμοποιήσουν πλαίσια και περιοχές ώστε να δώσουν μια νέα εμφάνιση. Πιο συχνά, παίρνουν τη μορφή μικροεφαρμογών όπως carousels, κουμπιών (buttons) και Call to Action.

Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύποι προσθέτων Gutenberg.

Απλά μπλοκ που ενεργούν παρόμοια με πρόσθετα και προσθέτουν μικρά στοιχεία σελίδα, όπως φόρμες επικοινωνίας ή sliders. Τα οποία αντί για σύντομους κωδικούς (shortcodes), μπαίνουν ώς μπλοκ του Gutenberg

Βιβλιοθήκες μπλοκ, τα οποία είναι σαν συλλογή μικροεφαρμογών. Προσθέτουν νέα μπλοκ με μοναδική λειτουργικότητα στον διορθωτή, και αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν από στήλες σε προσαρμογή στοιχείων που βελτιώνουν το περιεχόμενο. Κάθε βιβλιοθήκη μπλοκ είναι διαφορετική

Άλλα πρόσθετα μπορεί να βελτιώνουν το ίδιο το Gutenberg, να αλλάζουν το περιβάλλον ή να προσθέτουν έξτρα λειτουργίες.

Ας δούμε 10 από τα πιο δημοφιλή πρόσθετα για τον Gutenberg

To Gutenberg Block όπως το ίδιο διαφημίζει είναι το απόλυτο πρόσθετο για τον νέο διορθωτή, και να λέμε την αλήθεια δεν μακριά από την αλήθεια. Αν είχατε την επιλογή να διαλέξετε μόνο ένα πρόσθετο από την λίστα, μάλλον αυτό θα ήταν η επιλογή σας. Το πρόσθετο φέρνει 20 νέα μπλοκ, στα οποία περιλαμβάνονται μικροεφαρμογές για επιχειρήσεις και ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce).

Αν θέλετε την λειτουργικότητα του Gutenberg, αλλά αγαπάτε το περιβάλλον του Κλασικού διορθωτή τότε μάλλον θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά σε αυτό το πρόσθετο. Είναι μια μίξη του κλασσικού διορθωτή. Έτσι έχουμε τα γνώριμα κουμπιά και λειτουργίες του κλασσικού διορθωτή μέσα στο Gutenberg.

Οι Web designer θα ερωτευτούν αυτό το πρόσθετο. Το Stackable περιλαμβάνει μια τεράστια συλλογή μπλοκ για να δημιουργήσετε όμορφους ιστότοπους.

Το πρόσθετο προσθέτει νέο μπλοκ περίληψης στα οποία μπορούμε να έχουμε διατάξεις πλήρης οθόνης, βίντεο pop-up. Μικροεφαρμογές όπως μαρτυρίες (testimonials), call-to-action θα δώσουν νέα όψη στον ιστότοπο σας.

Αν έχετε επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, η βιβλιοθήκη μπλοκ που θα δείτε με αυτό το πρόσθετο είναι ότι καλύτερο για εσάς. Το Atomic Blocks θα σας βοηθήσει με μικροεφαρμογές για προώθηση και αλληλεπίδραση με τους πελάτες σας.

Με call-to-action ή προφίλ, προώθηση της επιχείρησης με μαρτυρίες, πίνακες τιμών και μπλοκ ενημερωτικών δελτίων (newsletters), θα δώσετε ώθηση της επαγγελματικής σας σελίδας.

Το πρόσθετο αυτό έρχεται να βελτιώσει την λειτουργία του Gutenberg. Το πρόσθετο αυτό δεν θα προσθέσει μπλοκ στην βιβλιοθήκη του Gutenberg, αλλά προσθέσει λειτουργίες στα υπάρχοντα μπλοκ, λειτουργίες που θα έπρεπε κανονικά με το χρήση κώδικα HTML να τις δημιουργήσουμε, όπως super/subscripts, μορφοποίηση αποσπάσματος κώδικα, και χρωματιστό κείμενο.

Αυτό απευθύνεται στους κυρίως σε αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν τα δικά μπλοκ για Gutenberg. Το Block Lab σας επιτρέπει να δημιουργήσετε μπλοκ με HTML και PHP μέσα από την διαχείριση του WordPress. Προσθέστε ένα μπλοκ, ρυθμίστε πως θα εμφανίζεται, γράψτε τον κώδικα του πρότυπου, και δημοσιεύστε το.

Το πρόσθετο αυτό απαιτεί να γνωρίζετε λίγο κώδικα, αλλά η τεκμηρίωση του θα σας βοηθήσει με όλη την διαδικασία. Είναι επίσης σχεδιασμένο να παρόμοιο με την πρακτικές που ακολουθούνται από τους προγραμματιστές του WordPress.

Αν δίνεται έμφαση στην δημιουργία σελίδων, τότε θα πρέπει να δοκιμάσετε το CoBlocks. Το μεγάλο αυτό πρόσθετο περιλαμβάνει 30 μπλοκ, τα οποία θα σας βοηθήσουν να προσαρμόσετε τα περιθώρια και το κενό με το περιθώριο. Δημιουργήστε ολόκληρες σελίδες, περιοχές με χρήση μπλοκ, προσαρμογή για κινητές συσκευές και δυναμικά πλέγματα είναι μερικές από τις δυνατότητες του.

Το CoBlocks είναι ανοιχτού κώδικα και επεκτάσιμο, έτσι αν είσαι προγραμματιστής, μπορείς να συνεισφέρεις στο project ή να το προσαρμόσεις στις ανάγκες σου.

Σίγουρα θα έχετε βρει κενά στις δυνατότητες του Gutenberg, έτσι το Advanced Gutenberg έρχεται να γεμίσει τα κενά και προσθέσει νέες. Μεταξύ αυτών είναι η προβολή προϊόντων WooCommerce μέχρι την δημιουργία προσαρμοσμένων κουμπιών.

Ψάχνετε ένα πρόσθετε που να εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες του Gutenberg; Πολλά πρόσθετα είναι συμβατά με τον νέο διορθωτή, αλλά κανένα σαν το Block Gallery.

Το Block Gallery είναι ένα γρήγορο και ελαφρύ πρόσθετο το οποίο περιλαμβάνει masonry, πλήρη οθόνη και carousel συλλογής πολυμέσων (Media Gallery). Δημιουργήθηκε με βασικό άξονα την ευκολία χρήσης. Προσθέστε τις φωτογραφίες σας, προσαρμόστε τες από τον διορθωτή, και είστε έτοιμοι.

Ένα απλό και αποτελεσματικός page Builder είναι το Kadence Blocks, δίδει όλες τις βασικές λειτουργίες που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο βασισμένο στα μπλοκ. Οι Page Builders μπορεί να είναι περίπλοκοι, και ο Gutenberg δεν προσφέρει ακριβώς τα πάντα που χρειάζεται για την δημιουργία ενός λειτουργικού ιστότοπου. To Kadence Blocks είναι κάπου στην μέση, για να συμπληρώσει το κενό.

Πως να επιλέξετε το σωστό πρόσθετο Gutenberg;

Τώρα που είδαμε όλα αυτά τα πρόσθετα, έρχεται η μεγάλη ερώτηση.

Ποιο από όλα θα πρέπει να χρησιμοποιήσω;

Οι επιχειρήσεις, οι μπλόγκερς, και σχεδιαστές έχουν πολύ διαφορετικές απαιτήσεις, έτσι να θα πρέπει να επιλέξουμε το πιο κατάλληλο πρόσθετο.

Αν ο κύριος σκοπός σας είναι η δημιουργία ιστότοπων (web design), τα τρία πρόσθετα που θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά είναι το Stackable, CoBlocks και Kadence Blocks. Έχουν όλες τις κύριες δυνατότητες για την δημιουργία όμορφων και δυναμικών ιστότοπων. Και τα τρία είναι μοναδικά με το δικό τους τρόπο, οπότε θα πρέπει να δείτε πιο έχει τα μπλοκ που θέλετε περισσότερο.

Το Atomic Blocks, περιλαμβάνει μπλοκ που θα σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε την επιχείρησή σας.

Για αυτούς που ψάχνουν να επεκτείνουν το ίδιο τον διορθωτή, δοκιμάστε το TinyMCE για πιο δραστικά εφέ ή το Advanced Rich Text Tools για να προσθέσετε λειτουργίες που μπορεί να σας λείπουν.

Το Block Gallery είναι το πρόσθετο για να προβάλετε τις φωτογραφίες σας ενώ το Block Lab είναι για εσένα που θέλεις να κάνεις τα δικά σου Gutenberg Blocks.

Τέλος για βιβλιοθήκες μπλοκ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε ιστότοπο, δοκιμάστε το Gutenberg Blocks ή το Advanced Gutenberg. Θα προσθέσουν γενικές μικροεφαρμογές (widgets) οι οποίες θα λειτουργούν παρόμοια με την κύρια λειτουργία του Gutenberg που θα σας κάνουν να ξεχάσετε ότι είναι από πρόσθετο.

Φυσικά αυτό που μετράει περισσότερο είναι τι ταιριάζει περισσότερο στις δικές σας ανάγκες και όχι τι προσφέρει το κάθε πρόσθετο.

Ποιο πρόσθετο χρησιμοποιείτε; Γράψτε στα σχόλια, μαζί με τις προτάσεις σας.

Αφήστε μια απάντηση