Ένα πρόσθετο (WordPress Plugin) είναι ένα κομμάτι λογισμικού που περιλαμβάνει μια ομάδα λειτουργιών που μπορεί να προστεθεί σε έναν ιστότοπο WordPress και αυτό με να επεκτείνει μια λειτουργικότητα ή μπορεί να προσθέσει νέες δυνατότητες σε έναν ιστότοπο με WordPress.
Τα WordPress πρόσθετα είναι γραμμένα με την γλώσσα προγραμματισμού PHP όπως και το ίδιο το WordPress. Τα πρόσθετα που υπάρχουν για το WordPress, είναι εκατοντάδες και καλύπτουν σχεδόν όλες τις ανάγκες που χρειάζεται ένας ιστότοπος σήμερα, για αυτό στην κοινότητα του WordPress θα ακούσετε συχνά την φράση «Υπάρχει ένα πρόσθετο για αυτό». Τα πρόσθετα υπάρχουν για να προσθέτουν λειτουργίες και ιδιότητες, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στον κύριο κώδικα του, και χωρίς να επέμβουμε σε αυτόν, με τα πρόσθετα υλοποιούμε τις ανάγκες που θέλει να καλύψει ένας ιστότοπος.
Όπως ανέφερα υπάρχουν εκατοντάδες πρόσθετα δωρεάν που βρίσκονται στο επίσημο αποθετήριο (WordPress repository) του WordPress αλλά και με πληρωμή, τα οποία βρίσκονται σε ιστοτόπους με θέματα, πρόσθετα για το WordPress αλλά και ανεξάρτητους προγραμματιστές. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν θα πρέπει να εγκαθίστανται οποιοδήποτε πρόσθετο από οπουδήποτε γιατί μπορεί να περιλαμβάνει κακόβουλο κώδικα, και να δημιουργήσει πρόβλημα τόσο στο ίδιο τον ιστότοπο μας αλλά και σε άλλους καθώς και στους επισκέπτες μας.

Τα δωρεάν πρόσθετα που βρίσκονται στο αποθετήριο του WordPress, δεν έχουν πλήρη υποστήριξη γιατί είναι προγράμματα που προγραμματιστές κάνουν στον ελεύθερο τους χρόνο, είτε γιατί το χρειάστηκαν για κάποιο δικό τους ιστότοπο και στην συνέχεια το διέθεσαν στην κοινότητα του WordPress. Συνήθως όμως οι περισσότεροι προγραμματιστές αλλά και άλλα μέλη της κοινότητας του WordPress, μέσα από το φόρουμ του κάθε πρόσθετου προσφέρουν τεχνική υποστήριξη για προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν ή για την προσαρμογή αν απαιτείται στον ιστότοπο μας.
Υπάρχουν πολλές φορές περιπτώσεις που η εγκατάσταση κάποιου προσθέτου (plugin) να δημιουργήσει πρόβλημα στον ιστότοπο μας, γιατί είτε μπορεί να μην είναι συμβατό με την έκδοση της PHP που τρέχει στον (server) διακομιστή μας, είτε γιατί έρχεται σε σύγκρουση ο κώδικας του με ότι ήδη έχουμε ή και ακόμη με το θέμα. Συνεπώς η εγκατάσταση θα πρέπει να γίνετε με προσοχή και τα απολύτως απαραίτητα. Επίσης τα πρόσθετα επιβαρύνουν με περισσότερες διεργασίες και κάνουν πιο «βαρύ» τον ιστότοπο και πιο αργό, κάτι που θα πρέπει να αποφεύγεται.