9 Συχνοί μύθοι για το WordPress Απομυθοποιούνται

Παρόλο που το WordPress είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα δημιουργίας ιστότοπων στον κόσμο, υπάρχουν πολλές παραπληροφορίες για το WordPress στο διαδίκτυο. Μερικές από αυτές είναι απλοί μύθοι και παρερμηνίες που καταλήγουν και μπερδεύουν τους χρήστες και να τους οδηγούν να επιλέγουν λανθασμένη πλατφόρμα.

Σημείωση: Όταν λέμε WordPress, μιλάμε για το πρόγραμμα WordPress που το φιλοξενούμε οι ίδιοι, και όχι για την εταιρία φιλοξενίας WordPress.com. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

1. Το WordPress είναι μόνο ένα εργαλείο ιστολογίων (bloggin tool)

Ένας από τους πιο επίμονους μύθους για το WordPress είναι ότι το WordPress είναι μόνο για ιστολόγια Blogs.

Όχι δεν είναι

Το WordPress είναι ένα παντοδύναμο εργαλείο δημιουργίας ιστοσελίδων που χρησιμοποιείται για να χτισεί σχεδόν κάθε είδους ιστότοπους. Την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο το 31% των ιστότοπων του διαδικτύου είναι φτιαγμένα με WordPress και ένα σημαντικός αριθμός αυτών δεν είναι μονο ιστολόγια.

Το WordPress χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις, για ηλεκτρονικά καταστήματα / eCommerce, ψηφιακά περιοδικά, και ακόμη περισσότερα. Επίσης χρησιμοποιείται από κυβερνήσεις, πανεπιστήμια και μεγάλες επιχειρήσεις.

Το δημοφιλές πρόσθετο (plugin) για ηλεκτρονικά καταστήματα WooCommerce, είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου (Μεγαλύτερη από το Shopify, Magento, Prestashop κλπ).

2. To WordPress δεν είναι ασφαλές

Eνας άλλο κοινός μύθος που ακούγεται συχνά για το WordPress είναι λιγότερο ασφαλές από άλλα ανάλογα λογισμικά.

Το WordPress είναι πολύ ασφαλές, και είναι ένας λόγος της δημοφιλίας του. To WordPress είναι ένα ανοιχτού κώδικα λογισμικό το οποίο σημαίνει ότι ο κώδικας τους είναι διαθέσιμος στο διαδίκτυο στον καθένα για να τον μελετήσει και να βρεί πιθανές τρύπες.

Το WordPress είναι πολύ ευέλικτο, και για την ασφάλεια του μπορούν να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Malware και Brute force attaks είναι συχνές στο διαδίκτυο και δεν περιορίζεται στο WordPress. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες, οι οποίες παρέχουν συνεχή παρακολούθηση και με Firewall (τοίχος προστασίας) για την προστασία από συχνές απειλές.

Μπορείτε  να κάνετε τον WordPress ιστότοπο σας ακόμη πιο ασφαλή ακολουθώντας απλά βήματα όπως χρησιμοποιώντας δυνατά συνθηματικά και ακολουθώντας μερικές πρακτικές ασφαλείας.

3. Το WordPress δεν υποστηρίζει το ηλεκτρονικό εμπόριο eCommerce

Ένας ακόμη μυθος είναι ότι το WordPress δεν υποστηρίζει το ηλεκτρονικό εμπόριο. Με την εγκατάσταση το WordPress δεν έχει έχει φυσικά καμιά δυνατότητα για ηλεκτρονικό κατάστημα, αλλά το WordPress είναι μια ευέλικτη πλατφόρμα που επάνω του χτίζουμε.

Έτσι όταν θέλουμε να κάνουμε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, στο WordPress υπάρχουν πολλά πρόσθετα που προσθέτουν την λειτουργικότητα του ηλεκτρονικού καταστήματος. Το πιο διάσημο είναι το WooCommerce, το οποίο είναι εγκατεστημένο σε περισσότερο από 42% των ηλεκτρονικών καταστημάτων στον κόσμο.

Στο ηλεκτρονικό κατάστημα σας μπορείτε να πουλήσετε φυσικά ή ψηφιακά προϊόντα, να υπολογίσετε τα έξοδα αποστολής, να κάνετε προσφορές, εκπτώσεις κλπ

4. Το μέλλον του WordPress είναι αβέβαιο

Tο WordPress είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα λογισμικό. Πολλοί άνθρωποι που δεν γνωρίζουν πως δουλεύει το ανοιχτό λογισμικό, πιστεύουν στο μύθο ότι το μέλλον του WordPres δεν είναι ξεκάθαρο, και μπορεί ξαφνικά να εξαφανιστεί.

Το WordPress δεν αναπτύσεται από ένα μοναδικό άτομο, αλλα από μια παθιασμένη και επαγγελματική κοινότητα. Είναι προστατευμένο από άδεια χρήσης που ανήκει σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ονομάζεται WordPress Foundation, το οποίο προστατεύει την μάρκα WordPress και προωθεί το ανοιχτό λογισμικό.

Υπάρχουν χιλιάδες μικρές και μεγάλες εταιρίες οι οποίες πουλάνες προϊόντα και υπηρεσίες βασισμένες στο WordPress. Πολλές από αυτές συμμετέχουν ενεργά στην κοινότητα του WordPress.

Η κοινότητα του WordPress είναι μονο μια εταιρία, πρόσωπο ή μια μικρή ομάδα που μπορεί ξαφνικά να εξαφανισθεί. Αποτελείται από χιλιάδες άτομα σε όλο τον κόσμο. Όσο είναι το WordPress δωρεάν, αυτό το οικοσύστημα προσφέρει χιλιάδες ευρώ σε ετήσια βάση στις επιχειρήσεις που ενεργοποιούνται.

5. Υπάρχει περιορισμένη υποστήριξη διαθέσιμη για WordPress

Ένας ακόμη συνηθισμένος μύθος που εκφράζεται από χρήστες σε αρχικό στάδιο ότι αν δεν πληρώσουν κάποιον για να τους βοηθήσει, δεν μπορούν να βρουν υποστήριξη.

Λάθος υπάρχουν τόνοι υποστήριξης διαθέσιμη στο internet. Στο WordPress.org υπάρχει επίσημη υποστήριξη στα φόρα καθώς και η Ελληνική κοινότητα διαθέτει επίσης το δικό της φόρουμ υποστήριξης στα Ελληνικά. Μπορείτε και στα δυο να ζητήσετε βοήθεια δωρεάν, και σίγουρα θα βρεθεί που θα σας την προσφέρει.

Επίσης στο internet υπάρχουν χιλιάδες άρθρα, όπως αυτό, για να κατανοήσει κάποιος και να κάνει τα πρώτα βήματα στο WordPress.

6. To WordPress είναι δωρεάν άρα θα είναι χαμηλής ποιότητας

Ένας ακόμη συχνός μύθος είναι ότι εφόσον το WordPress είναι δωρεάν, τότε θα πρέπει να είναι χαμηλής ποιότητας. Οι νέοι στο χώρος ρωτάνε γιατί οι προγραμματιστές κάνουν την καλύτερη δουλειά τους για ένα δωρεάν λογισμικό;

Όπως είπαμε προηγουμένως το WordPres δεν αναπτύσεται από ένα άτομο ή μια μικρή ομάδα προγραμματιστών. Το WordPress αναπτύσεται από χιλιάδες προγραμματιστές και χρησιμοποιείται από χιλιάδες ιστότοπους. Ο κώδικας είναι ανοιχτού λογισμικού και καθένας μπορεί να τον διαβάσει, εξετάσει εξονυχιστικά για την ποιότητα του.

Ακολουθά και υιοθετεί τις καλύτερες πρακτικές προγραμματισμού. Ο κώδικας γύρω από το WordPress είναι άψογος, φιλικός στους προγραμματιστές, ανοιχτός και δωρεάν. Επίσης δηλώνει ότι είναι σύστημα τέχνης και με πολύ ευκολο περιβάλλον χρήσης. Για αυτό το WordPress είναι δημοφιλές και μπροστά από άλλες γνωστές πλατφόρμες δημιουργίας ιστότοπων.

Το WordPress χρησιμοποιείται από μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες όπως CNN, Microsoft, Adobe, The New York Times και πολλές ακόμη.

7. Όλα οι ιστότοποι WordPress μοιάζουν

Ένας ακόμη μύθος κυρίως στους αρχάριους είναι ότι όλοι οι ιστότοποι σχεδόν μοιάζουν. Το WordPress χρησιμοποιεί θέματα με τα οποία ελέγχει την εμφάνιση των ιστότοπων και υπάρχουν χιλιάδες για να διαλέξει κάποιος. Πολλά από αυτά είναι δωρεάν, αλλά υπάρχει μεγάλη συλλογή από premium themes που θα πρέπει κάποιος να τα αγοράσει.

Υπάρχουν πολλά καταστήματα που πωλούν premium themes, οπως το StudioPress, CSSIgniter και εκατοντάδες ακομη. Αυτά τα θέματα παρέχουν προσαρμοσμένες λύσεις για τις ανάγκες που θέλει να καλύψει κάθε ιστότοπος. Οι πιο συνηθισμένες επιλογές είναι χρώματα, διάταξη, λογότυπο, γραμματοσειρές ώστε να προσαρμόσετε την εμφάνιση στην δική σας χροια και χρήση.

Τέλος υπάρχουν πανίσχυρα πρόσθετα Page Builders οι οποίοι σας δίνουν την δυνατότητα να μορφοποιήσετε το θέμα με την χρήση drag & drop δηλαδή με το ποντίκι βαζετε φωτογραφίες , κείμενα, βίντεο κλπ.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, το WordPress μπορεί να δείχνει όπως εσείς θέλετε να δείχνει.

8. Το WordPress είναι για αρχάριους

Ακόμη ένας μύθος και αυτός κυρίως στους νεοεισερχόμενους ότι το WordPress ταιριάζει περισσότερο στους αρχάριους που δεν γνωρίζουν CSS, HTML ή προγραμματισμό.

Αυτό δεν είναι αληθές. Παρόλο που το WordPress είναι εκπληκτικά εύκολο για αρχάριους, χρησιμοποιείται επίσης από εταιρίες, καταστήματα και προγραμματιστές. Το WordPress είναι για όλους αρχάριους και προχωρημένους χρήστες.

Για τους αρχάριους, γιατί το καλό που έχει είναι οτι δεν χρειάζεται να γνωρίζει προγραμματισμό για να  δημιουργήσει κάτι. Για τους προγραμματιστές, το WordPress παρέχει την ευελιξία να επεκτείνουν το λογισμικό με δικό τους κώδικα χρησιμοποιώντας πρόσθετα και θέματα.

9. To WordPress δεν ταιριάζει για ιστότοπους με μεγάλη επισκεψιμότητα (κίνηση)

Ο μύθος αυτός διαδίδεται από προγραμματιστές από άλλες πλατφόρμες οι οποίοι δεν γνωρίζουν οτι στο WordPress βασίζονται οι πιο δημοφιλείς ιστότοποι στο διαδίκτυο. Αυτά περιλαμβάνουν ιστότοπους όπως Techcrunch, The New Yorker, Variety.

Επειδή το WordPress φιλοξενείται, θα πρέπει ο κάτοχος του να διαχειριστεί την απόδοση και να προσαρμόσεις τους πόρους του διακομιστή και το λογισμικό που τρέχει σε αυτό.

Αυτοί ειναι μερικοί από τους λόγους που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το WordPress ως την πλατφόρμα με την οποία θα προβάλει την επιχείρησή του, θα πουλήσει τα εμπορεύματα του ή θα γράψει το δικό του άρθρο.

Αφήστε μια απάντηση